جاوا اسکریپت برای اولین بار توسط شرکت Netscape و با نام LiveScript به عنوان نرم افزاری مفید جهت استفاده در دنیای وب به بازار عرضه شد ولی بعدها با حمایت شرکت Sun Microsystems (پدید آورنده JAVA ) با نام جاوا اسکریپت شناخته شد.
جاوا اسکریپت یک زبان اسکریپت نویسی است که بیشتر با کد هایHTML در ارتباط است و دقیقا همانند کدهای HTML روی پلت فرم های مختلف اجرا می شود یا به عبارتی به وسیله مرورگر های وب interpret می شود.
اگرچه نت اسکیپ سازنده جاوا اسکریپت است اما در واقع جاوا اسکریپت به سیستم عامل یا PlatForm خاصی وابسته نیست و با اکثر مرورگر های پیشرفته از جمله Internet Explorer4 و نسخه های بعدی مایکروسافت کار می کند. البته مرورگر IE مستقیما جاوا اسکریپت را پشتیبانی نمی کند و دارای زبان اسکریپت نویسی مخصوص به خود "Jscript" است که اکثر وﻳﮋگی های جاوا اسکریپت را پشتیبانی می کند.
جاوا اسکریپت زبان اسکریپت نویسی سمت کلاینت می باشد که اکنون روش هایی برای استفاده از آن در سمت سرور وجود دارد که به آن ها نیز خواهیم پرداخت. (یک زبان برنامه نویسی نیست ولی بسیار شبیه به آن است که می توان گفت یک زبان برنامه نویسی اسکریپتی می باشد) که در نسخه سمت کلاینت درون کدهای HTML قرار می گیرد و بر روی مرورگر بازدید کننده اجرا می شود. جاوا اسکریپت توانایی تغییر در محتویات المانهای نمایش داده شده را بر روی مرورگر فرد بازدید کننده دارد بطوریکه امکان پویا سازی یا دینامیک شدن صفحات بوجود می آید.
برخلاف شباهت اسمی موجودبرنامه Java و JavaScript ، هیچگونه شباهتی بین این دو برنامه وجود ندارد. جاوا یک زبان برنامه نویسی بسیار کامل پیشرفته ای است که توسط شرکت sun microsystem تهیه شده و با استفاده از آن که نسل بعدی برنامه های c و ++c می باشد، می توان تمامی برنامه مورد نیاز را نوشته و در ضمن قطعات الکترونیکی استفاده کننده را نیز کنترل نمود. از خاصیتهای دیگر جاوا اجرای برنامه نوشته شده توسط آن در تمامی مکانها با هرگونه سیستم عامل از ویندوز، یونیکس و مک میباشد. اساس جاوا در برنامه های client-side برای ایجاد applet ها می باشد، این برنامه های کوچک توسط شبکه اینترنت دریافت شده و درون خود browser ها اجرا می شوند به طوریکه به علت وجود قابلیت همه گیر جاوا این برنامه در تمامی مرورگرهایی که قابلیت اجرای جاوا را دارند، کار می کنند.